Down
Blogi

Aquaponics ja sen mahdollisuudet

Sisäpuutarhamme toiminta perustuu aquaponics-kasvatusmenetelmään, jolla on potentiaalia olla tärkeä osa tulevaisuuden ruuantuotantoa.

Juha Laitinen

Toimitusjohtaja, partner

Vaikka InnaGrow’n sisäpuutarhaa katsellessa ei välttämättä tule ajatelleeksi, niin sen ytimessä on jotain, joka saattaa osoittautua tärkeäksi koko ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta. Sisäpuutarhamme toiminta perustuu aquaponics-kasvatusmenetelmään, jolla on potentiaalia olla tärkeä osa tulevaisuuden ruuantuotantoa. Aquaponics-menetelmää tutkitaan ja kehitetään jatkuvasti ympäri maailmaa, sillä sen potentiaali on tiedostettu laajalti.

Mikä ihmeen aquaponics?

Aquaponicsin ominaisuudet tekevät siitä monella tapaa kestävän vaihtoehdon perinteiselle viljelylle. quaponicsin ominaisuudet tekevät siitä monella tapaa kestävän vaihtoehdon perinteiselle viljelylle. Kuivuus on jo nyt monilla alueilla todellinen ongelma ja vedestä on tulossa yhä kallisarvoisempi ja harvinaisempi resurssi.

Aquaponics on hyvin tapa kasvattaa ruokaa, koska vesi kiertää suljetussa kierrossa ja siitä poistuu ainoastaan kasvien käyttämä ja haihduttama vesi. Perinteisessä peltoviljelyssä joudutaan monin paikoin turvautumaan keinokasteluun, joka on ongelmallista mm. vesistöjen liikakäytön, pohjaveden riittävyyden ja maaperän suolaantumisen kannalta. Kasteluvedestä vain osa jää kasvien ulottuville ja loppu huuhtoutuu vesistöihin lisäten viljelymaan eroosiota ja kuljettaen mukanaan ravinteita, jotka aiheuttavat vesistöjen rehevöitymistä. Aquaponics-kasvatuksella vedenkulutus saadaan tasolle, joka on parhaimmillaan vain noin 10 % perinteisen peltoviljelyn kulutuksesta.

Aquaponics ja ruoantuotanto

Aquaponics voi olla osa ratkaisua, koska se ei vaadi viljelykelpoista maata ja ruokaa voidaan kasvattaa siellä missä yhä suurempi osa ihmisistä asuu, eli kaupunkiympäristössä. Kaupunkiviljelyn avulla ruoantuotantoa voidaan hajauttaa ja siirtyä suurten tilojen sijaan pienempiin yksiköihin, jolloin ruokaturva lisääntyy ja saatavilla on enemmän tuoretta paikallista ruokaa. Jos ruokaa pystyttäisiin tuottamaan enemmän paikallisesti, vähenisivät ruuan pakkaamisen ja kuljettamisen tarve, säilöntäaineiden käyttö sekä hävikki merkittävästi.

Aquaponics mahdollistaa eläinproteiinin ja kasvisten tuottamisen samassa systeemissä. Kalaa voidaan kasvattaa ympäristön kannalta kestävästi ja vähentää samalla painetta liikakalastukseen. Kalankasvatuksessa tavallisesti ongelmaksi muodostuva ruokinnasta johtuva ravinneliuos voidaan hyödyntää kasvien ravinteina, jolloin se ei päädy kuormittamaan luonnon ekosysteemejä. Suljetussa kierrossa haitallisia jätevirtoja ei synny lainkaan, vaan kaikki aines on kierrätettävissä sekä hyödynnettävissä. Tämä säästää vettä, vähentää lannoitteiden tarvetta huomattavasti, poistaa tuholais- ja kasvimyrkyt yhtälöstä sekä mahdollistaa paremman kasvun.

Toki myös perinteisessä viljelyssä otetaan askeleita kohti kestävämpiä menetelmiä, mutta ruokaturvan säilyttäminen epäsäännöllisten sääilmiöiden sekä maapallon väkiluvun kasvaessa on nykysysteemillä vähintäänkin haasteellista.

InnaGrow haluaa lisätä tietoutta ruuan kasvatuksesta ja mahdollistaa uusia oivalluksia. Kiinnostuitko aiheesta? Tässä kaksi esimerkkiä siitä mitä maailmalla tapahtuu jo nyt:

https://www.superiorfresh.com/
https://www.aquaponicsiberia.com/?lang=en

Tarinat

Olemme mukana kuluttajien hävikkifoorumi -hankkeessa

Kuluttajaliiton koordinoima kansallinen Hävikkifoorumi pyrkii olemaan Suomen suurin ruokahävikkihanke kokoamalla […]

Blogi Uutiset

Solu sisäpuutarhasta pro gradu -tutkielma

Itä-Suomen yliopistossa toteutettiin tutkielma, jossa selvitettiin kiertokasvatusmenetelmällä toimivan Solu sisäpuutarhan […]

Blogi

Hoitajien terveiset sisäluonnosta – Attendo Siltalanpuisto

Sanna ja Titta kertovat sisäluonnon vaikutuksista Attendon Siltalanpuiston yksikkössä. Sisäpuutarhan […]

Asiakkaat Blogi