Down
Blogi

Mitä on Green Care?

Green Care on ihmisten hyvinvoinnin edistämistä luonnon avulla. Green care menetelmissä yhdistyvät monet eri eläin- ja luontoavusteisuuden menetelmät.

Juha Laitinen

Toimitusjohtaja, partner

Green Care

Green Care on ihmisten hyvinvoinnin edistämistä luonnon avulla. Green care menetelmissä yhdistyvät monet eri eläin- ja luontoavusteisuuden menetelmät. Kyseisiä menetelmiä ovat esimerkiksi ratsastusterapia tai terapeuttinen puutarhatoiminta. Toiminnassa tärkeää on myös se, että sitä harjoitetaan tavoitteellisesti, vastuullisesti sekä ammatillisesti.

Luonto hyvinvoinnin edistäjänä

Kokemus luonnosta lisää tutkitusti ihmisten hyvinvointia. Green Care toiminta ei rajoitu vain itse luontoon, vaan luonnon elementtejä voidaan tuoda myös kaupunki- ja laitosympäristöihin. Teknologian, kuten Solu sisäpuutarhan avulla luonto voidaankin tuoda paikkaan, jossa luonnon lähelle ei fyysisesti muuten päästäisi. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi sairaalat ja erilaiset hoivaympäristöt. Luonnon hyvinvointivaikutuksia on tutkittu yhä enemmän 2000-luvulle tultaessa. Tutkimusten mukaan luonto lisää muun muassa tuottavuutta ja terveyttä työpaikoilla sekä edistää potilaiden paranemista sairaaloissa. (Wiens, Huhtala, Manninen, Pölkki (2021) Luonnon hyvinvointivaikutukset hoivaympäristössä)

Kenelle Green Care on tarkoitettu?

Green Care on tarkoitettu jokaiselle meistä. Luonnon positiiviset vaikutukset muun muassa keskittymiskykyyn ja uneen ovat kiistattomat. Luonnossa liikkuessa mieli lepää ja olo virkistyy. Sama ideologia toimii myös luontoelementtien kanssa. Siksipä Green Care-toimintaa voidaan hyvin toteuttaa esimerkiksi työpaikoilla ja kouluissa.

Erityisen hyviä kokemuksia Green Care menetelmistä on ja niiden toimivuudesta on saatu hoivapuolella. Tuloksissa ollaan huomattu positiivisia vaikutuksia esimerkiksi verenpaineeseen ja sydämen sykkeeseen. Yhä enemmän ja enemmän luontoperustaisia menetelmiä lisätään osaksi hoitotyötä niiden positiivisten vaikutusten ansiosta. 

InnaGrow on nyt Green Care Finland ry:n jäsen

Green Care Finland ry on valtakunnallisesti toimiva yhdistys, joka kehittää luontoavusteista toimintaa hyvinvointi- ja terveyspalveluiden yhteydessä. Yhdistys on Green Care -alan aktiivinen kehittäjä ja tiedon välittäjän, joka myös osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yhdistys tarjoaa vertaistietoa ja yhteistyökumppaneita sekä näkyvyyttä toiminnalle. Jäseniä ovat muun muassa palveluiden tuottajat, kehittäjät, kouluttajat ja tutkijat.

Tarinat

Olemme mukana kuluttajien hävikkifoorumi -hankkeessa

Kuluttajaliiton koordinoima kansallinen Hävikkifoorumi pyrkii olemaan Suomen suurin ruokahävikkihanke kokoamalla […]

Blogi Uutiset

Solu sisäpuutarhasta pro gradu -tutkielma

Itä-Suomen yliopistossa toteutettiin tutkielma, jossa selvitettiin kiertokasvatusmenetelmällä toimivan Solu sisäpuutarhan […]

Blogi

Hoitajien terveiset sisäluonnosta – Attendo Siltalanpuisto

Sanna ja Titta kertovat sisäluonnon vaikutuksista Attendon Siltalanpuiston yksikkössä. Sisäpuutarhan […]

Asiakkaat Blogi